kapila


Záměrem bylo zhmotnit myšlenku proudění živin kapilárami po těle rostlin. Rozmanitá struktura žilního systému je viditelná zejména ve stavbě listů. Toto téma se ukázalo jako ideální ke skloubení s kubistickými tvary mnou dříve navržené sanitární keramiky cubitio.

Součástí koupelnového setu jsou dvě řady baterií, kohoutková a páková. Kohoutková sada baterií se stala stěžejní pro svou konstrukci vhodnější ke znázornění žilních kompozic. Páková sada vznikla hlavně kvůli její výrazně větší praktičnosti v domácnostech.

Pro snadnější manipulaci s kohoutky a pákou je pomyslným seříznutím kruhového profilu trubky vytvořena faseta v přední části baterií. Faseta je výrazným estetickým prvkem, který se na všech typech armatur obou dvou řad opakuje ve stejných proporcích. Velikost výsledného profilu trubek je dána maximálním průměrem obvykle používané pákové kartuše a kohoutkového keramického ventilu. Výsledný průměr 37mm se zdá jako ideální pro manipulaci jak s kohoutky, tak s pákou. Palec při uchopení příjemně dosedá na fasetu a tím by nemělo dojít k případnému prokluzu kohoutku či páky mezi mokrými prsty. V přední části umyvadlové kohoutkové baterie je netradičně umístěn směrovač vody, který lze natáčet podle potřeby, a to o 40 stupňů ve vodorovném i svislém směru a o 360 stupňů kolem své osy.

Navrhované sady koupelnových baterií jsou určeny hlavně do domácností, ale své uplatnění by mohly najít i v koupelnách hotelů.

průvodní zpráva: http://issuu.com/anna.cerna/docs/bp_portfolio_kapila