prostoročas


návrh součásti mobiliáře areálu čvut

Hlavním tématem projektu je čas. Technická ulice, do které je mobiliář umístěn, je důležitou přístupovou komunikací areálu vysokých škol a spojuje jejich fakulty se zastávkami MHD. Čas zde  má vysokou hodnotu.

Mobiliář je navržen přímo do areálu vysokých škol v Dejvicích, kde by se měla oslavovat technika, krása stroje, konstrukce a moderní technologie.

Lavičky představují čas zhmotněný v prostoru.



Lidé k lavičkám přicházejí z obou chodníků po stranách ulice. Využila jsem proto jejich technického vzhledu a odolnosti nerezového materiálu k polohování sedáků, které se mohou stát opěradly s orientací buď na jednu, nebo druhou stranu. Oba sedáky lze zároveň ponechat ve vodorovné poloze, pokud spolu chce konverzovat větší skupina lidí.



Polohovatelné sedáky lze ale nastavit i tak, že je k sezení vůbec využít nelze. Ale co je někomu pohodlné, nemusí být pohodlné pro druhého. Jde o individuální přizpůsobení lavičky a zároveň komunikaci mezi lidmi. U některých laviček totiž sedáky nelze otočit bez cizí pomoci. Proč by si také člověk přizpůsoboval lavičku, která je určena pro více osob. Polohování laviček tak ovlivňuje sociální adaptabilitu.



Nerezové lavičky jsou v některých svých úsecích vhodné k vytvoření soukromí při sezení v řadě, jejich součástí jsou ale i postranní lavice směřující do volného prostoru od osy, které umožňují sezení do písmene „L“podporující konverzaci.



Okolní prostředí je upraveno tak, aby bylo možné nerušeně projít celou ulicí podél stromů. Ve svém návrhu jsem zachovala původní členění terénu. V něm se střídají úseky se stromy, v jejichž stínu by se nacházely lavičky, a travnaté plochy, které by se jistě využívaly k sekundárnímu sezení často vyhledávanému právě mladými lidmi.

Lavička je kotvena do betonu na všech svých styčných plochách se zemí. V ose umístěný betonový kanál by měl být vyspádovaný k přechodovým můstkům přes kanál, pod které by odtékala voda.



Aretace posuvného systému sedáků je založena na stlačení pérka v nosné postranní tyči sedáku, které je součástí zapadávajícího mechanismu. Každý sedák je možné umístit do sedmi různých poloh.