expo 2015


EXPO 2015 Milano / pavilon ČR - návrh na vnitřní instalaci

téma pro EXPO 2015: "Feeding the planet, energy for life."

Česká republika má specifickou zeměpisnou polohu, nachází se na hranici tří úmoří. Je zde velké množství říčních pramenů, s čímž souvisí typický reliéf zvedající se k hranicím naší země. Většina řek tedy teče na území republiky
v celé své délce a vytváří uspořádaný rozvodný systém s třemi hlavními odtoky v podobě Labe, Moravy a Odry. To evokuje rozvodný systém živin v rostlině, kde je též voda hlavní látkou pro jejich přenos - ze širšího pohledu jde
o hlavní složku k vytváření energie pro planetu.



Česká republika je označována jako „střecha Evropy“. Trubky představující české řeky přivádí vodu ze shora,
„z pohoří“, kde řeky pramení. Postupně sílícími trubkami proudí voda, která na pomyslné hranici republiky z trubky vytéká a je v podobě přefiltrované pitné vody nabízena návštěvníkům.



Pod pororoštem, po kterém návštěvníci prochází pavilonem, je hladina vody, respektive dvě hladiny. Hladina na vyšší úrovni je lemována obrysem České republiky. Neustále proudící voda přetéká do okolního prostoru představující sousední státy.

Grafika na zdech značí významná města, kterými hlavní toky z České republiky po uvedeném množství kilometrů protékají. Názvy měst zároveň slouží návštěvníkovi k zorientování se vůči světovým stranám.